Pagina's

vrijdag 9 april 2010

Belastingheffing in box drie is te hoog.

De Belastingdienst gaat ervan uit dat u vier procent rendement maakt op uw vermogen. Over dit verondersteld rendement moet u 30 procent belasting betalen. Helaas is het bijna onmogelijk om werkelijk een dergelijk rendement te behalen.

In betere tijden boden spaarbanken spaarrentes boven de vijf procent, maar dat zijn uitzonderingsgevallen. Gemiddeld zal de spaarrente ongeveer zitten tussen de twee en drie procent per jaar. Indien de rente op de kapitaalmarkt hoog is zal het daar iets boven zitten, en in tijden van lage rentes is het eerder twee procent dan drie procent.

Wanneer moet u belasting betalen over uw spaargeld
Zodra u een vermogen hebt boven de vrijstelling van ongeveer 20.000 euro, moet u belasting hierover gaan betalen. Het gaat niet alleen om spaargeld, maar ook over het bezit van aandelen en bijvoorbeeld een tweede huis. Jaarlijks moet u bij uw aangifte aangeven hoeveel vermogen u hebt gehad in het betreffende jaar. Het gaat om de hoogte van uw vermogen per 1 januari en per 31 december van het betreffende jaar. Over het gemiddelde hiervan moet u 30 procent belasting gaan betalen over 4 procent rendement. De heffing komt dus eigenlijk neer op 1,2 procent over het vermogen boven de vrijstelling. Dit heet vermogensrendementsheffing.

Uw rendement is lager dan vier procent
Dit maakt voor de fiscus niets uit. Zelf in het geval u gedurende het jaar geld hebt verloren op de beurs, moet u er toch nog gedeeltelijk belasting over betalen. Stel op 1 januari had u een belegd vermogen (boven de vrijstelling) van €10.000 op 31 december is daar nog slechts €5.000 van over. U moet over het gemiddelde toch gewoon belasting betalen. De Fiscus gaat in dat geval belasting van 1,2 procent heffen over €7.500.

Bron: http://financieel.infoyo.nl/belasting/21226-belastingheffing-in-box-drie-is-te-hoog.html

© Kraayenoord Enterprises

Moet ik belasting betalen over spaargeld?

Moet ik belasting betalen over spaargeld?

In sommige gevallen moet u belasting betalen over spaargeld. Spaargeld en sommige andere vermogensbestanddelen vallen in box drie waar u ruim één procent belasting over moet betalen in het geval u boven de vrijstelling komt.


Ons belastingstelsel in ondergebracht in verschillende boxen. Het inkomen en het eigen huis vallen in box één, box twee gaat om inkomsten uit aanmerkelijk belang en box drie belast uw vermogen. De belastingheffing in box drie gaat pas plaatsvinden indien uw vermogen boven de vrijstelling van ongeveer €20.000 uit komt. Over het meerdere moet u belasting gaan betalen.

Hoe hoog is mijn vrijstelling?
De vrijstelling bedraagt ongeveer €20.000 en geldt per belastingplichtige. Het gaat hierbij niet alleen om spaargeld, maar bijvoorbeeld ook om belegd vermogen en een tweede huis.


Hoeveel belasting moet ik gaan betalen?
Over het meerdere boven de vrijstelling moet u belasting gaan betalen over een verondersteld rendement van vier procent. De belastingdienst gaat er namelijk vanuit dat u een dergelijk rendement op uw vermogen kunt maken. Over dit rendement moet u dertig procent belasting betalen. Dit komt neer op een belastingheffing van 1,2 procent.

Hoe wordt de hoogte van mijn vermogen vastgesteld?
Dit moet u zelf opgeven bij de jaarlijkse aangifte. U moet opgeven hoeveel spaargeld u hebt, maar ook zijn ze geïnteresseerd in de waarde van uw beleggingsportefeuille. In sommige gevallen moet u ook de waarde van bepaalde levensverzekeringen opgeven.

Kan ik belastingheffing voorkomen?
U bent illegaal bezig indien u niet eerlijk uw vermogen opgeeft. In de jaren 2008 en 2009 is de Fiscus zeer actief geweest in het opsporen van zwart spaargeld dat was ondergebracht bij buitenlandse banken. U doet er verstandig aan om eerlijk aangifte te doen.


Bron: http://financieel.infoyo.nl/belasting/21249-moet-ik-belasting-betalen-over-spaargeld.html

© Kraayenoord Enterprises