Pagina's

maandag 20 september 2010

Hoeveel zakgeld moet u geven?


Op jonge leeftijd moeten kinderen al zakgeld ontvangen, zodat zij later beter de waarde van geld kunnen inschatten. Het Nibud adviseert om vanaf een leeftijd van zes jaar zakgeld te geven.

Geld is best wel ingewikkeld om mee om te gaan. U moet zorgen dat u het uitgeeft om uw leven leuker te maken, zonder dat u teveel uitgeeft. Bij het consumeren moet u goed nadenken waar u uw geld wel en niet aan moet uitgeven. Dit geldt niet alleen voor gezinnen met lage inkomens, maar ook voor gezinnen die maandelijks veel geld hebben om te besteden. Door op jonge leeftijd al te leren hoe ze met geld moet omgaan, zal veel foute beslissingen voorkomen zodra ze volwassen zijn.


Wat leren kinderen van zakgeld?

Door het wekelijks geven van zakgeld, maakt u uw kind al op jonge leeftijd duidelijk hoe hij of zij met geld moet omgaan. Ze hebben een bepaald bedrag per week te besteden, waar ze voorzichtig mee moeten omgaan. In eerste instantie zullen ze zich wekelijks bedenken hoe ze het geld gaan besteden, maar uiteindelijk zullen ze beseffen dat ze duurdere aankopen kunnen verrichten als ze meerdere weken het geld gaan opsparen. Ze gaan zich beseffen dat het uitgegeven zakgeld, gevolgen heeft voor het aantal muntjes in de spaarpot.

Wat voor effect kan dit op de toekomst hebben?

Door zakgeld te geven op jonge leeftijd kunt u ze de kans geven om met relatief kleine bedragen de grote fouten te begaan waar u ze voor moet behoeden op latere leeftijd. Zakgeld dat ze op een onzinnige manier besteden, laat ze inzien dat ze dergelijke fouten in de toekomst moeten voorkomen. Op het moment dat ze de beschikking over grotere bedragen krijgen moeten ze dergelijke fouten niet meer begaan.

Hoeveel zakgeld moet ik geven?

U kunt op zeer jonge leeftijd (tot zeven jaar) al beginnen met bedragen tot €1,-. Het Prinsesje Amalia blijkt op zes jarige leeftijd wekelijks €1 zakgeld te krijgen. Op het internet kwam in onderstaande gemiddelde bedragen tegen:

LeeftijdBedrag
Hoeveel zakgeld krijgt een 7-9 jarige tussen € 1,00 en € 1,25
Hoeveel zakgeld krijgt een 10 jarigetussen € 1,00 en € 1,90
Hoeveel zakgeld krijgt een 11 jarigetussen € 1,00 en € 2,40
Hoeveel zakgeld krijgt een 12 jarigetussen € 1,90 en € 4,60
Hoeveel zakgeld krijgt een 13 jarigetussen € 2,40 en € 4,60
Hoeveel zakgeld krijgt een 14 jarigetussen € 3,00 en € 5,80
Hoeveel zakgeld krijgt een 15 jarigetussen € 3,50 en € 6,00
Hoeveel zakgeld krijgt een 16 jarigetussen € 5,00 en € 7,00
Hoeveel zakgeld krijgt een 17 jarige tussen € 5,00 en € 10,00

Kleedgeld geven in plaats van zakgeld

Om kinderen beter het besef te geven wat kleding kost, kunt u overwegen om kleedgeld te geven. Op deze manier kunnen ze goed leren wat kleding kost. Dit geldt vooral voor kinderen die altijd vragen om merkkleding. Kleedgeld kunt u geven vanaf de leeftijd dat het kind zelfstandig kan beslissen over het aankopen van kleding. Het ene kind zal er met dertien jaar al klaar voor zijn, andere kinderen misschien pas met vijftien of zestien. De hoogte van het bedrag kunt u afleiden aan de kosten die u nu hebt voor het kopen van kleding.


Zie ook: Hoeveel kleedgeld moet u geven?


Bron: http://financieel.infonu.nl/geld/60771-hoeveel-zakgeld-geven.html


© Kraayenoord Enterprises


eToro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten