Pagina's

zaterdag 15 mei 2010

Nederlanders laten veel geld liggen

Veel gezinnen laten geld liggen waar ze wel recht op hebben. Ook zijn ze niet attent genoeg op flinke besparingen die ze eenvoudig enkele tientjes meer aan bestedingsruimte per maand kunnen opleveren.

Gezinnen met een laag inkomen hebben vaak recht op voorzieningen en toeslagen, maar daar maken ze onvoldoende gebruik van. Mensen die actief met hun geld bezig zijn, zien vaak ook mogelijkheden om maandelijks veel geld te besparen. Door alleen al energie te steken in het vergelijken van duurdere aankopen kunnen er grote bedragen bespaard worden. Dit geldt met name voor het aankopen van elektronica, maar ook een andere energieleverancier kan tientallen euro’s per jaar besparen.

Gezinnen met schulden

Er zijn in Nederland honderdduizenden gezinnen met grote schulden. Het zijn vaak ook gezinnen met een redelijk inkomen, maar met een slecht overzicht in hun financiën. De meeste schulden ontstaan door onoplettendheid. Er wordt meer geld uitgegeven dan dat er binnen komt. Door een paar maanden een slecht uitgavenpatroon aan te houden kunnen er eenvoudig schulden ontstaan. Op den duur ontstaan er dure schulden bij instellingen, die ook nog eens een hoog rentepercentage vragen over de lening.

Eerste prioriteit: overzicht

Gezinnen met een laag, maar ook met een hoog inkomen, moeten goed overzicht houden. Er wordt te gemakkelijk geld geleend om een aankoop te verrichten waar eigenlijk eerst voor gespaard zou moeten worden. Door verschillende schulden bij diverse financiële instellingen te maken, raken mensen het overzicht kwijt. Indien het toch noodzakelijk is om schulden te maken, bundel ze dan in één schuld. Hier wachten mensen vaak te lang mee. Zodra er betalingsproblemen zijn ontstaan (BKR-registratie), willen de banken de schulden niet meer van andere partijen overnemen. Ook moet u voorkomen dat u rood staat of een lening afsluit bij een postorderbedrijf. Deze hanteren namelijk hoge rentepercentages.

Recht op geld

Op de website Rechtopgeld.nl kunt u nagaan in hoeverre u in aanmerking komt voor voorzieningen en subsidies. Dit is een niet commerciële website die u handige aanwijzingen kan geven over waar u recht op hebt. Ook treft u hier tips aan om uw geldzaken beter op orde te krijgen.

Toeslagen.nl

Nederlanders met een middelmatig of laag inkomen, hebben vaak recht op toeslagen van de Belastingdienst. U kunt op Toeslagen.nl eenvoudig de berekeningstool gebruiken om na te gaan waar u recht op hebt. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan zorgtoeslag en huurtoeslag.

Hypotheek

U doet er verstandig aan om jaarlijks even stil te staan bij uw hypotheek. In het geval u een veel hogere rente moet betalen in vergelijking met de huidige rente in de markt, zijn er misschien mogelijkheden om uw maandlasten te verlagen. Dit geldt zeker in het geval u nog een korte rentevaste termijn hebt lopen op uw hypotheek. Door vroegtijdig een gesprek aan te vragen met uw bank, kunt u in sommige gevallen veel besparen. Wees wel voorzichtig met het oversluiten van hypotheken. Laat u goed informeren voordat u oversluit.

Besparen op de uitgaven

Op het internet treft u tientallen goede websites aan die u tips kunnen geven over diverse geldzaken. Ook de vergelijkingssites op het gebied van spaarrentes, energie en prijsvergelijkingen kunt u uw voordeel mee doen. 

Bron: http://financieel.infonu.nl/geld/51242-nederlanders-laten-veel-geld-liggen.html





Geen opmerkingen:

Een reactie posten